Friday 30 March 2012

Flavanol dalam coklat bantu cegah penyakit lupa

Flavanol adalah zat antioksida yang terdapat dalam biji coklat. Ia didapati dapat membantu meningkatkan aliran darah ke otak.


Kajian pernah dijalankan oleh Norman Hollenberg dari Harvard Medical School terhadap sekumpulan wanita muda yang mengamalkan meminum coklat dalam diet mereka. Sekumpulan wanita muda ini diminta menjalani kegiatan rumit sambil otak mereka diteliti dengan Magnetic Resonance Imaging (MRI).

Kumpulan wanita yang diberi minuman coklat yang mempunyai ladar flavanol yang tinggi, berlaku peningkatan aliran darah yang banyak ke otak mereka jika dibandingkan hasil ujian terhadap sekumpulan wanita yang tidak diberi minuman coklat.

Bagaimanapun, harus dipastikan coklat yang didapati hari ini mengandungi kandungan flavanol yang tinggi kerana kerana kebanyakan coklat di pasaran sekarang biasanya mengandungi kadar flavanol yang rendah untuk menjadikannya manis dan disukai ramai.



No comments:

Post a Comment